MBOstatní

NPB Preview: Hokkaido Nippon-Ham Fighters

Již 19. června začne japonská baseballová liga NPB. S nehrající se MLB tak bude tato liga dle úrovně tou nejlepší aktivní ligou na světe. Proto vám v našem seriálu postupně představíme všech 12 týmů, které v lize působí. Začali jsme Centrální ligou a jejími celky a nyní se podíváme na mužstva Pacifické ligy.

Již jsme si představili:
Yomiuri Giants
Hanshin Tigers
Yokohama DeNA Baystars
Hiroshima Toyo Carp
Chunichi Dragons
Tokyo Yakult Swallows

Fukuoka Softbank Hawks
Chiba Lotte Mariners
Tohoku Rakuten Golden Eagles

Reklama

Vznik a historie

Klub byl založen v roce 1945 jako Tokyo Senators, ale již po jedné sezoně se přejmenoval na Flyers a tento název týmu vydržel až do roku 1973. Následně došlo k přejmenování na Nippon-Ham Fighters podle nového majitele. 

Klub se může pochlubit třemi tituly v NPB a sedmi účastmi v Japan Series. Naposledy v roce 2016, kdy porazili ve finále Hiroshimu.

Majitel

Klub vlastní potravinářský konglomerát Nippon-Ham, který vyrábí různé (jak napovídá název) uzeniny, ale také mražené polotovary, mořské plody a mnoho dalšího. Firma je také partnerem fotbalového týmu Cerezo Osaka, který hraje japonskou J-League.

Stadion

Tým hraje domácí zápasy na krytém stadionu Saporro Dome, který byl postaven pro fotbalové Mistrovství světa v roce 2002. I proto se o stadion klub dělí s fotbalovým Hokkaido Consadole Sapporo. Fighters ale plánují stavbu a stěhování na nový stadion, který by měl mít zatahovací střechu. Ten by měl být dostavěn v roce 2023 a pojme 35 tisíc fanoušků, což je o 7 tisíc méně, než kolik nabízí Saporro Dome.

Legendy

Druhou polovinu své úspěšné hráčské kariéry strávil v týmu Atsunori Inaba – současný manažer japonské baseballové reprezentace. V dresu Fighters získal jeden titul v roce 2006 a stal se zároveň MVP Japan Series.

Yukio Tanaka oblékal dres klubu 22 sezon a je členem klubu 2000, když má na svém kontě 2012 hitů.

Masayuki Dobashi byl skvělým nadhazovačem ještě v éře, kdy se klub jmenoval Flyers.

Isao Harimoto je s 3085 hity lídrem historických tabulek soutěže a může se pochlubit šestnácti (!) nominacemi do nejlepší sestavy sezony. Semdkrát byl nejlepším pálkařem soutěže. V roce 1990 byl uveden do japonské baseballové Síně slávy. 

Další významní hráči minulosti

Michihiro Ogasawara, Shohei Ohtani, Yu Darvish, Kensuke Tanaka, Yoshinori Tateyama, Trey Hillman, Brandon Laird, Luis Mendoza, Bobby Keppel, Fernando Seguignol, Brian Wolfe, Nigel Wilson, Sherman Obando, Chris Martin

2020

Fighters jsou dalším týmem, který je letos v přestavbě týmu a nedá se tím pádem od nich očekávat útok na první místo. Tým bude spoléhat hlavně na dobré výkony nadhazovačů. Navíc se po zranění vrací dvojice Nick MartinezNaoyuki Uwasawa

Každopádně je v týmu několik mladých hráčů, kteří by letos se letos mohli výrazněji prosadit. Největší potenciál má Kohei Arihara, kterého mají v hledáčku také skauti z MLB. Hodně se čeká od tchajvanské hvězdy Po-Jung Wanga, který v minulém roce nedostál své pověsti z CPBL. V přípravných zápasech před sezonou ale vypadal velmi dobře.

Pokud by si vše sedlo, tak by Fighters mohli pomýšlet na umístnění uprostřed tabulky.

Cizinci v sestavě

P Nick Martinez, P Bryan Rodriguez, P Drew VerHagen, IF Christian Villanueva, OF Po-Jung Wang

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..