MBNázory

Komentář: Kauza Zhupanin

Dnes se objevila informace o kontumaci dvou zápasů mezi Eagles Praha a Hlubokou nad Vltavou. Důvodem bylo porušení pravidla o počtu cizinců, kteří můžou v jednom okamžiku na tým nastoupit. Toto rozhodnutí vzbudilo hodně vášní a negativních emocí. Jenže Sportovně-technická komise ČBA nemohla rozhodnout jinak.

V komentářích na facebookové stránce Baseball Czech v době psaní tohoto článku zaznívají vesměs nesouhlasné komentáře s rozhodnutím asociace. Jenže je potřeba se na to podívat z jiného hlediska. Bylo opravdu porušené pravidlo? V tomto případě ano. Vasil Zhupanin, ačkoliv žije v České republice dlouho, tak stále nemá české občanství. Čímž Hluboká porušila pravidlo o počtu cizinců v jednom okamžiku v zápase. A trest za jeho porušení jednoznačně musel následovat. Pravidla platí pro všechny. Rozhodně nemůžete dát klubu pouze pokutu, protože by to vytvořilo nebezpečný precedens, který by mohl být v budoucnu zneužitý.

Pro fanoušky Hluboké, ale i hráče je to hodně kruté, protože klub si v prvním víkendu svými výkony i marketingem získal respekt i sympatie napříč celou komunitou. Ale tentokrát pranýřovat vedení ČBA nemá smysl. Naopak v tomto případě spíš fanoušci můžou spílat vedení Sokola, proč si to nepohlídalo. Jakožto zastánce směřování českého baseballu k profesionalitě nemůžu v této chvíli vedení klubu hájit. Zároveň ale věřím, že je to krutá nováčkovská daň, kterou klub zaplatil a v budoucnosti si již podobné záludnosti pravidel pohlídá.

Nemá také smysl ani nikterak hanit soupeře. Nehodlám tady polemizovat nad tím, jestli Eagles o pochybení Hluboké věděli již v průběhu pátečního utkání a počkali si s protestem na později, nebo na to přišli až později. V letošním roce, kdy o setrvání v Extralize může rozhodnout i jedna výhra (Technika 2020 může vyprávět), si Eagles nemohli nechat tuto příležitost na protest ujít. I o tom je sport. V něm musíte využít každé zaváhání soupeře. Ať už na hřišti, nebo mimo něj.

Kauza Zhupanin ale otevírá další možnost na diskusi ohledem cizinců. Je to téma, nad kterým přemýšlím již delší dobu. V některých zahraničních soutěžích je zvykem, že pokud hráč odehraje určitý počet sezon v dané lize, tak ztrácí statut cizince a je považován za domácího hráče. Věřím, že rozumný návrh v délce služebního času by mohl být přijatelný pro všechny. Pokud bychom chtěli být v tomto ohledu přísnější, abychom podpořili domácí hráče, tak se můžeme bavit o sedmi a více odehraných sezonách.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..