MBNázory

Komentář: MLB zavádí “Ohtaniho pravidlo”. Pomohlo by i Extralize?

Zámořská média přinesla informaci, že MLB v nové sezoně zavede několik dočasných pravidel a několik nových. Jedno z nich navíc rozhodně stojí za zmíňku. Jde o pravidlo, které si již vysloužilo přezdívku “Shohei Ohtani rule”.

Od letošního roku se totiž také v Národní lize bude uplatňovat pravidlo univerzálního DH. Čili každý tým může posílat místo nadhazovače na pálku jiného hráče. Ve většině případů je tato změna ke prospěchu. Jenže existují výjimky, kdy patří nadhazovač mezi exelentní pálkaře. Azda nejzářivějším příkladem je Japonec Shohei Ohtani z Los Angeles Angels. A právě dle dosavadních pravidel, pokud tým nadhazovače stáhl z kopce, tak jej na pálce mohl i nadále využívat pouze v případě, pokud hráč zůstal jako poziční hráč.

Nyní si jej ale tým bude moct nechat v lineupu jako suplujícího pálkaře, i když jej na kopci nahradí jiný nadhazovač. Zdá se tedy, že MLB tímto pravidlem chce zvýhodňovat univerzální hráče.

Toto pravidlo by bylo velmi zajímavým zejména pro českou Extraligu, kde máme mnohem více univerzálů, než je tomu v MLB. Nejviditelnějším z nich je určitě Marek Minařík, který je nejen skvělým nadhazovačem, ale také výborným pálkařem. Rozhodně by stálo za zvážení, aby český baseball toto pravidlo nejpozději od sezony 2023 zahrnul také do svých norem. Pro fanoušky i pro baseball by to byl rozhodně krok kupředu.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!
Psali jsme...  EXL: Kotlářka má fotbalovou výhru. Hroši berou první výhru v derby

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..