MBMLB

MLB: Baseballisté Texas Rangers postoupili do Světové série

Až sedmý zápas musel rozhodnout o tom, kdo vyhraje Bitvu o Texas a postoupí do Světové série. Nakonec se z postupu radují baseballisté Rangers, kteří zvládli lépe i čtvrtý zápas na hřišti svého soupeře.

Rangers našli svého hrdinu v osobě Adolise Garcii. Ten se výrazně zapsal do historie MLB, když v celé sérii zaznamenal 15 RBI, což je nový rekord v postseason. V posledních čtyřech utkáních série navíc pokaždé poslal míč za plot. V sedmém zápase dokonce dvakrát. Není proto divu, že si jako šestý Kubánec v historii odnesl ocenění pro nejužitečnějšího hráče série v playoff MLB.

Rangers přitom úplně nezvládli závěr základní části, kdy prohráli tři zápasy ze čtyř se Seattlem a díky tomu museli hrát Wild Card. Kvůli tomu absolvovali více než pětihodinový let na Floridu. Navzdory prognózám Rangers porazili Rays, pak smetli Orioles ve třech zápasech. V prvních dvou zápasech ALCS porazili favorizované Astros, než je realita konečně dohnala. Doma prohráli třikrát v řadě a jejich šance na postup se výrazně zmenšily. Jenže pak vyhráli opět na Minute Maid Park a vynutili si zápas číslo 7. Ten nakonec zvládli a potřetí v historii postoupili do Světové série. V ní můžou získat svůj vůbecprvní triumf, protože v letech 2010 a 2011 se jim to nepovedlo.

Nesmíme opomenout také přínos manažera Bruce Bochyho. Tento úspěšný trenér v minulosti dokázal dovést k několika titulům San Francisco Giants a v rozhodujících utkáních měl v playoff stoprocentní úspěšnost. Po sezoně 2019 ukončil úspěšnou kariéru v Giants a několik let byl bez práce v MLB. Na Mistrovství Evropy 2021 jej proto fanoušci mohli vidět na lavičce Francie. Jenže před letošní sezonou se nechal zlákat organizací Rangers a tento krok se ukazuje jako chytrý tah od generálního manažera Chrise Younga. Nyní má Bochy před sebou náročný úkol. Poprvé pro tým z Arlingtonu vyhrát Commisioner’s Trophy. Pro trenéra, který poprvé vedl tým ve Světové sérii již v roce 1998, by to byl další zápis, jimž by se zapsal mezi velikány tohoto sportu.

Skončí Baker?

Úplně jiný příběh ale píše manažer Houstonu Dusty Baker. Ten totiž nedokázal prolomit prokletí rozhodujících zápasů a ani tentokrát nedokázal vyhrát se svým týmem utkání číslo 7. Okamžitě po zápase se začaly v zámořských médiích objevovat informace, že pro Bakera byla tato sezona úplně poslední v pozici manažera jakéhokoliv týmu MLB. Čtyřiasedmdesátiletý Baker se prý již před sezonou nechal slyšet, že toto je jeho poslední rok. V MLB do dnešního dne odkoučoval 26 sezon a v základní části měl bilanci 2183-1862. Na svém prstu má také jeden prsten pro vítěze Světové série s Houstonem z minulého roku. Z baseballu prý Baker ale nehodlá odejít a rád by působil v klubu na nějaké jiné pozici.

‘Řekl jsem klukům, že je miluji a oceňuji jejich úsilí, oceňuji způsob, jakým dělají svou práci,” odpověděl Baker, když se ho na pozápasové tiskové konferenci po pondělním vyřazení zeptali na jeho vzkaz letošnímu týmu a vlastní budoucnost. „Nevím, neměl jsem čas hodnotit a přemýšlet o své budoucnosti, protože jsem na seznamu dole, protože nejsem takový frajer. Nechci těm chlapům ukrást pozornost ani nic jiného. Musíte si užít, co se nám povedlo, přemýšlet o tom, jak se můžeme zlepšit, a pak zhodnotím svou situaci ve svém životě. A tak uvidíme. promluvím se svou dcerou. Mám dva vnuky, kterým jsem se moc nevěnoval…Mám dva psy, lovecké psy. Mají rok a ani by mě nepoznali, když přijdu domů, protože jsem nebyl doma od 10. února.”

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..