MBMLB

Začíná nová sezóna MLB. Bude to opět Rok Shoheie Ohtaniho

Samozřejmě víme, že první dva zápasy již má Major League Baseball za sebou, když v minulém týdnu sehrál v Soulu dvojzápas Los Angeles Dodgers a San Diego Padres. A právě tyto utkání ukázaly, že i letos se můžeme těšit na obrovský zájem baseballové komunity o japonskou hvězdu Shoheie Ohtaniho.

Sympatický univerzál totiž v zimě podepsal rekordní smlouvu v hodnotě 700 milionů dolarů s Dodgers, aby pak na jaře oznámil sňatek s basketbalistkou Mamiko Tanako. Vše ale přehlušil snad první větší skandál v jeho kariéře, když Dodgers vyhodili jeho tlumočníka Ippeie Mizuharu kvůli nelegálním sportovním sázkám a krádeži 4,5 milionů dolarů z Ohtaniho konta. Některé hlasy dokonce začaly mluvit o tom, jestli Mizuhara pouze nekryje svého přítele, ale tyto domněnky Ohtani v pondělí vyvrátil na tiskové konferenci.

Každopádně Dodgers v zimě utráceli za posily obrovské částky, když smlouvy přesáhly hodnoty 1,2 miliardy dolarů. Není se proto co divit, že patří mezi nejžhavější kandidáty na letošní titul. “Je to Světová série, nebo nic,” nechal se dokonce slyšet Mookie Betts. Ten v nabitém kádru Dodgers musel přijmout novou roli a místo vnějšího pole bude letos nastupovat na druhé metě. Každopádně všechny oči (a zejména televizní kamery) se při zápasech Dodgers budou soustředit na Ohtaniho a dá se předpokládat, že po loňském Roce Ohtaniho přijde…….. další Rok Ohtaniho.

Dočkají se konečně Braves?

Každopádně dle sázkových kanceláří a dalších specializovaných webů existuje ještě jeden tým, který má ještě větší šance na dosažení baseballového trůnu. Tím je celek Atlanty Braves. Jejich nadhoz i pálka snad nemá výraznější slabinu a pokud Ronald Acuňa Jr. zopakuje loňské výkony, tak by bylo jenom překvapením, kdyby Braves nepostoupili do playoff. Zároveň se ale musí modlit, aby ve vyřazovacích bojích nenarazili na Philadelphii, která jim v posledních letech vystavila stopku v cestě za titulem.

Psali jsme...  Aaron Boone vyloučen po tom, co na rozhodčího křičel fanoušek
Kdo ovládne jednotlivé divize a Světovou sérii? I to jsme rozebírali v Monday BallCastu

Zažije Macko premiéru v MLB?

Zatímco český baseball má aktuálně velmi daleko k prvnímu hráči v MLB, tak Slováci dychtivě vyhlížejí, jestli se již letos mezi elitu podívá Adam Macko. Ten byl dokonce v zimě zařazen na 40-člennou soupisku Toronta Blue Jays, ale v průběhu Spring Training jej klub přeřadil do farmářského celku. Každopádně 16. března dostal prostor i v přípravě, když si v zápase proti New York Yankees oblékl dres Blue Jays. Ačkoliv je pravděpodobné, že Macko udělá hlavní tým až v sezóně 2025, tak se startem nového ročníku postihla kanadský tým “epidemie” zranění nadhazovačů (Romano, Swanson, Manoah) a může se klidně stát, že Adama uvidíme v MLB na pár směn mnohem dříve.

Nováčci ke sledování

Na soupiskách týmů pro Opening Day najdeme také dva zajímavé mladé hráče. Prospekt č. 2 celé MLB Jackson Chourio podepsal v průběhu zimy prodloužení smlouvy s Milwaukee Brewers a ačkoliv odehrál pouze 6 zápasů v Triple-A, tak se letos podívá na nejvyšší level. Již v Double-A ale dvacetiletý Venezuelan ukázal obrovské předpoklady k tomu, aby byl budoucí hvězdou soutěže, když odpálil 22 homerunů a ukradl 44 met. Stal se navíc pouze pátým hráčem pod 20 let v historii MiLB, který zaznamenal minimálně 20 hoemrunů a 40 ukradených met. Tím posledním před ním byl Ronald Acuna Jr. v roce 2017.

O dva roky starší Langford svádí boj o pozici ve vnějším poli Texas Rangers s Evanem Carterem, který je o rok mladší a v žebříčku prospektů MLB Pipeline dokonce o příčku výše. Tím, že se oba dostali na soupisku Rangers pro Opening Day, tak se Texas stal jediným mužstvem, které bude mít v sestavě dva prospekty z TOP 10. Přitom Langford ještě v minulém roce nastupoval za Univerzitu na Floridě. Tam ale předváděl fenomenální výkony a dopomohl týmu až do College World Series. Rangers pak neváhali a mladíkovi dali rekordní osmimilionový podpisový bonus, aby si zajistili jeho služby. Ten pak vlétl do farmářské ligy jako kometa a ve 44 utkáních měl pálkařský průměr .360 a OBP .480. Také v průběhu Spring Training Langford dokazoval, že na MLB již vyzrál a Rangers by jej tak měli využívat zejména na pozici suplujícího pálkaře (DH).

Psali jsme...  EXL: Třebíč je první. Drama v Jundrově zvládli lépe Eagles

MLB opět i na O2 TV

Stejně, jako v minulých letech, tak i letos můžete sledovat zápasy MLB s českým komentářem na obrazovkách O2 TV Sport. Ve čtvrtek měla původně v plánu odvysílat utkání mezi New York Mets a Milwaukee Brewers, jenže ten je kvůli dešti odložen na jiný termín. Hned v pátek ale můžete sledovat utkání mezi Tampa Bay Rays a Toronto Blue Jays.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..