Aktuality

ABL: Semifinále vyhráli Adelaide a Melbourne

Uplynulý víkend patřil v australské ABL oběma semifinálových sériím. A v obou byl k vidění velmi kvalitní baseball. Do finále nakonec postoupili Melbourne a Adelaide.

Auckland – Melbourne  0-2 na zápasy (4-5, 2-6)

První série začala již ve čtvrtek v Melbourne, které jako hůře umístěný tým hrálo první utkání doma. A to se nakonec ukázalo jako jejich výhoda. První duel totiž skončil nejtěsnějším možným výsledkem 5-4. Domácí postavili základ výhry ve druhé směně, kdy dotahovali ztrátu 0-1. Jenže Nate Samson rychle vyrovnal solo homerunem. Startér Aucklandu Kyohei Muranaka pak nedokázal zastavit útok soupeře a Aces přidali další 3 body. Ve čtvrtém dějství pak domácí přidali pátý bod a s Aucklandem to nevypadalo nadějně. V šesté směně však hosté dokázali využít chyby v domácí obraně a stáhli skóre na rozdíl jednoho doběhu. Bullpen Melbourne pak dokázal zastavit útok hostí a udržel nejtěsnější vedení.

Auckland tak měl v sobotu před svými fanoušky za úkol zvítězit. Do ochozů jich přišlo 4208, což byla druhá nejvyšší návštěva v novodobé historii ABL. A ti tlačili své miláčky hned od začátku duelu. Hned v první směně Auckland vyvinul tlak na startéra Aces Wese Helsabecka a Jared Walker stáhl první dva doběhy utkání. V tí chvíli asi jen málokdo, že to je ze strany Aucklandu vše. Rozhodnutí totiž přišlo v páté směně, která novozélandskému týmu vůbec nevyšla.  Startér Jen-Ho Tseng nejdříve pustil na metu dva pálkaře a tak byl nahrazen Kojim Takahashim. Jenže ani on nedokázal zastavit rozjeté hráče soupeře a ti nakonec doběhli pro šest bodů. Bullpen Melbourne pak ve zbytku utkání nepovolil domácím ani jeden hit a po skončení zápasu se hráči Aces mohli radovat z postupu do finále.

Adelaide – Canberra 2-1 na zápasy (6-7, 5-2, 6-3)

Poku bychom hledali nejdramatičtější a nejzajímavější utkání letošního playoff, tak bychom určitě zvolili první duel této semifinálové série. V něm totiž předvedli hráči Canberry parádní obrat, když po páté směně prohrávali 0-5. Jenže v šesté směně, do které Adelaide poslalo bullpen, dokázala Canberra stáhnout šest doběhů a otočit zápas ve svůj prospěch. Jenže v deváté směně nedokázal jejich hvězdný closer Steven Kent udržet vedení a Adelaide vyrovnalo na 6-6. Utkání tak šlo do nastavení. V něm nejdříve Kent vymazal pálkaře hostí, aby domácí následně zaplnili mety a zvítězili po walk-off metě zdarma Kelvina Meleana.

Psali jsme...  College Baseball: Jan Pospíšil je i nadále produktívní

K dalším dvěma zápasům se série přestěhovala na hřiště nejlepšího celku základní části. A Adelaide výhody domácího hřiště využili beze zbytku. Ve druhém utkání se mohli spolehnout na výkon svého startéra Davida Holmberga, který za sedm směn povolil pouze dva doběhy, z nichž jeden přišel po chybě obrany. Adelaide tak díky tomu zvítězilo 5-2.

Rozhodnutí tak muselo přijít v nedělním zápase. Canberra do něj vstoupila na kopci se Stevenem Chambersem, který je známý i z české Extraligy. Ten nakonec odházel pouze dvě směny, ve kterých povolil jeden doběh. Adelaide postupně navýšilo skóre na 4-0 ve svůj prospěch. V šesté směně pak ale Canberra zabrala a třemi doběhy se dotáhli na dostřel. Adelaide pak ale našlo svého hrdinu v osobě Ryana Chaffeeho. Ten šel na kopec zastavit útok Cavalry v šesté směně a nakonec tam vydržel až do konce duelu. V jeho zbytku již pálkařům soupeře nepovolil ani jeden úspěšný odpal. Domácí navíc dokázali přidat 2 doběhy a dokráčeli si pro druhou výhru v sérii a k postupu do finále.

Finálová série se také hraje na 3 vítězná utkání a rozehraje se již v pátek 7. února v Melbourne. Pak se přesune do Adelaide, kde se v sobotu odehraje druhý zápas a v neděli případný třetí rozhodující.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..