MBMLB

Bobo Holloman: No-hitter a pak nic

Historie Major League Baseball nabízí obrovské množství zajímavých příběhů. Jedním z nich je bezesporu ten, který napsal Bobo Holloman v roce 1953. Příběh, který měl velmi krátké trvání.

Psal se říjen roku 1952, když St. Louis Browns (dnešní Baltimore Orioles) získali z farmy Chicaga Cubs v Syracuse nadhazovače Boba Hollomana. Toho tato akvizice zdravě motivovala a majiteli Browns Billu Veeckovi řekl, že pracuje na tom, aby byl jedničkou rotace klubu. V průběhu jara se pak hráč neustále vyptával majitele klubu i manažera Martyho Mariona, jestli z něj udělají startujícího nadhazovače.

Marion mu v začátku sezony dal několik příležitostí naskočit do zápasu jako střídající nadhazovač. Jen Holloman nikterak nepřesvědčil a v prvních čtyřech startech odházel necelých 6 směn, ve kterých povolil 5 doběhů a 10 hitů. Rozhodně nic povzbudivého pro manažera Browns. Jenže holloman trval na tom, že je rodilý startér a pozice v bullpenu mu nesvědčí, proto má tak špatná čísla.

Podle tehdejších pravidel soutěže museli týmy do 14. května zúžit soupisku na 25 jmen. Proto se Marion rozhodl dát Hollomanovi šanci na pozici startéra. Pokud by přesvědčil, tka by zůstal na soupisce, jinak by hlavní tým opustil. Bobo měl původně nastoupit koncem dubna v utkání proti New York Yankees, jenže proti bylo počasí a duel byl kvůli dešti odložen.

Druhou příležitost tak nadhazovač dostal 6. května v zápase proti Philadelphii Athletics. Také tomuto zápasu příliš nepřálo počasí, když lehce poprchávalo a venku byla zima. I proto si na stadion našlo cestu pouhých 2473 diváků. Ti co dorazili nakonec nelitovali. Ještě před začátkem duelu viděli netradiční rituál Boba Hollomana, který do antuky u postranní čáry vyryl písmena NG. První značilo jméno jeho manželky Nancy, druhé jméno syna Garryho.

Psali jsme...  Czech baseball won 3 awards from WBSC Europe

A začalo se představení Hollomana, které se nakonec zapsalo do dějin. První čtyři směny byl nadhazovač Browns perfektní a na metu nepustil ani jednoho pálkaře. To se změnilo v páté směně, když Zernial z týmu A’s poslal míč středem, který odrazem od země zachytil Holloman do rukavice. Z ní jej ale nemohl dostat ven a když konečně přihodil na metu, tak byl běžec safe na první metě. Statistici tak připsali Hollomanovi chybu v obraně a jeho no-hitter tak stále pokračoval. Několikrát v zápase Hollomanovi pomohla také štěstěna, když míče z pálek soupeře dopadaly těsně mimo hřiště, nebo jej zachytily v poli spoluhráči po výborných zákrocích.

Před začátkem deváté směny byl Holloman velmi nervózní a před vstupem do hřiště opět upravil vyryté iniciály svých blízkých. Jenže ani to nezastavilo jeho nervozitu a prvním dvěma pálkařům daroval metu zdarma. Jedním z nich byl Američan původem ze Slovenska Elmer Valo. V této chvíli mu ale pomohla obrana, která zahrála double play a Holloman tak byl jeden out od no-hitteru s běžcem na třetí metě. Jenže ten nedokázal udržet přesnost svých nadhozů a další pálkař se dostal na metu zdarma. Poslední out ale nakonec přišel po odpalu Eddieho Robinsona, který v pravém poli zachytil Vic Wertz. Holloman tak mohl slavit no-hitter. Stal se navíc prvním hráčem historie MLB, který odházel no-hitter při svém prvním startu na kopci.

Manažer týmu se proto rozhodl, že si Hollomana ponechá v hlavním týmu. Jenže ten hned v dalším startu vydržel na kopci pouze 5 outů, když daroval metu prvním třem pálkařům a ve druhé směně byl stažen ze hry kvůli puchýři na ruce. V té době již ale povolil soupeři dva doběhy. V následujících čtyřech startech odházel 14.1 směny a soupeřům povolil 14 doběhů, 18 hitů a rozdal 15 met zdarma.

Psali jsme...  Japonsko zaznamenalo proti Evropě kombinovanou Perfect Game

Holloman dokázal zazářit ještě jednou, když 21. června odházel 8 směn proti Boston Red Sox, kterým povolil pouze dva hity a žádný doběh. Poslední směnu pak odházel legendární Satchel Paige a Holloman si připsal svou poslední výhru do statistik. Koncem července pak došla vedení Browns s hráčem jheož ERA se dostalo na hodnotu 5.23 trpělivost a Hollomana St. Louis prodalo do Toronta, které působilo v International League.

Hollomana se táto výměna velmi dotkla a nejdříve odmítal za Toronto nastoupit. Nechal se slyšet, že raději bude pracovat ve své přepravní firmě v Nashvillu, ve které byl jedním ze spolumajitelů. Nakonec se ještě nechal zlákat a do Toronta přijel. Tam již ale nedokázal přesvědčit a v průběhu roku pak vystřídal několik klubů. Jenže jeho výkony nebyly nijak zářné a Holloman tak po roce odešel od baseballu. Tím skončil příběh nadhazovače, který zazářil při svém prvním startu na kopci, ale nic víc neukázal.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..