ČeskoMB

Flashback: 4 homeruny Jiřího Marka

Pokud se zeptáte baseballových hráčů, tak mnozí z nich vám řeknou, že poslat míč odpalem až za plot je skvělý pocit. Pokud se to povede dvakrát v utkání, tak je to nezvyklé a tři homeruny v zápase jsou pamětihodné. Ale aby se někomu povedlo odpálit 4 homeruny v jednom utkání, to se vidí jen jednou za generaci.

Při pohledu do historie Major League Baseball bychom našli pouze 18 hráčů, kteří se můžou pochlubit tím, že odpálili 4 homeruny v jednom utkání. V české Extralize jsem prozatím našel pouze jednoho. Je jím bývalý hráč Draků Brno a Techniky Brno Jiří Marek.

Jirkovi se tento kousek povedl 29. července 2013 v zápase mezi Technikou Brno a Hrochy Brno na hřišti na Kraví hoře. V tomto zápase bylo k vidění celkem 29 úspěšných odpalů, z nichž šest letělo až za plot brněnského hřiště. Jiří Marek se v zápase postavil na pálku pětkrát a pokaždé si do statistik připsal hit. Čtyři z pěti odpálených míčů nakonec doletěly až za plot. Domácí baseballista si tak do statistik připsal 7 stažených bodů a výraznou měrou se podílel na výhře Techniky 16-5. Zajímavé také je, že si homerun připsal proti každému z nadhazovačů Hrochů, který do zápasu naskočil. Jeho obětmi se tak stali Matěj Brychta, Ján Kužma, Vojtěch Jelínek a Svatoslav Kraut.

O rok později se vzrůstem malý pálkař dostal i do českého Klubu homerunářů, když překonal hranici padesáti homerunů. Po sezoně 2016 si původně dal od baseballu pauzu z rodinných důvodů a bohužel se do dnešních dní do Extraligy nevrátil. Extraliga tak přišla o jednoho z nejlepších pálkařů. Vždyť Jiří Marek má ve statistikách za 11 odehraných sezon pálkařský průměr .359. A (pravděpodobně) jako jediný hráč v historii Extraligy, odpálil v jednom utkání 4 homeruny. A také zaznamenal homerun na každém extraligovém stadionu, kde nastoupil do zápasu.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..