MBMLB

Rusney Castillo: Nejdražší hráč v MiLB

Koncem srpna 2014 obletěla baseballový svět zpráva, že Boston Red Sox podepsali kontrakt s kubánským baseballistou Rusneym Castillou. Kubánec, který utekl z ostrova o rok dříve, dostal mega smlouvu na 7 let v hodnotě 72,5 milionů dolarů s podpisovým bonusem přes pět milionů. V té době to byl nejvyšší kontrakt, který podepsal hráč z Kuby v MLB. Překonal i smlouvu Jose Abreaua s Chicagem White Sox v roce 2013. Jenže v tomto případě se podpis příliš nepovedl.

Rusney přitom patřil mezi hvězdy kubánské ligy, kde odehrál pět sezon a ve čtyřech z nich měl pálkařský průměr přes .300. Red Sox tak doufali, že se jim povedlo podepsat hráče, který bude patřit mezi nadprůměr soutěže. Fanouškům dal Castillo naději hned v prvních týdnech po podpisu, když v září 2019 naskočil v dresu Red Sox do deseti zápasů a připsal si do statistik 12 hitů, z nichž dva míčky poslal až za plot. Pálkařský průměr měl .333, OBP .400 a kdybyste tehdy fandům Red Sox řekli, že od roku 2017 neodehraje v MLB ani jeden zápas a bude nastupovat pouze na farmě, asi by tomu moc nevěřili.

Jenže realita je jiná. Castillo odehrál v MLB prozatím pouze 99 utkání a v posledních letech nastupoval pouze ve farmářském týmu v Pawtucket v Triple-A. Stal se tak nejlépe placeným hráčem v minor league. A ve dvou sezonách pokaždé překonal třicetiprocentní hranici úspěšnosti na pálce. Dvakrát v řadě si loni odnesl cenu pro nejužitečnějšího hráče Pawtucket Red Sox. Proč jej tedy nevidíme v Major League?

Odpověď je jednoduchá. Peníze. Castillo se stal obětí platové filosofie klubu. Ve vnějším poli totiž měli Red Sox přetlak výborných hráčů – Andrew Benintendi, Mookie Betts a Jackie Bradley Jr. Pro Castilla v něm nakonec nezbylo místo. A protože kolektivní smlouva do platového stropu nezahrnuje hráče, kteří nejsou na čtyřicetičlenné soupisce pro Major League, tak se Bostonu snížila částka do něj započítávaná. V případě Castilla jde o 10,5 milionů dolarů, což by pro Boston znamenalo zaplatit další 3 miliony na dani z luxusu. A to Boston nebyl ochotný platit za hráče, který by nebyl stabilním členem zápasové sestavy.

Castillo tak každý rok dostane pozvánku pro Spring Training, tam předvede svůj potenciál (letos AVG .429), aby jej Red Sox před začátkem sezony poslali do Triple A. Možností by bylo poslat talentovaného Kubánce v rámci výměny do jiného týmu. Jenže jak se zdá, nikdo není ochoten platit Rusneymu osmimístní částku. Boston by v tomto případě musel platit větší část jeho smlouvy.

Letos má Castillo před sebou poslední rok svého mega kontraktu. Před sezonou sice měl dle smlouvy právo na to, aby se z ní vyvázal. Přišel by tak však o 13,5 milionů, které mu pro tento rok náleží. Když se na to podíváme z perspektivy jeho spoluhráčů, kdy většina si v Triple A za sezonu vydělá 2 až 3 tisíce dolarů, tak by si Castillo za svůj plat mohl dovolit platit mzdy hned několika týmu v soutěži.

Každopádně ani letos Castillu v MLB s největší pravděpodobností neuvidíme. Po sezoně se však stane volným hráčem a nebude překvapením, když podepíše zkušební kontrakt s jinou organizací Major League. Podle zpráv od spoluhráčů a také dle vyjádření samotného hráče, Rusneymu nechybí vášeň pro baseball. Vyděláno má již nyní a v novém týmu by tak konečně mohl dostat šanci ukázat, že není jen přeplaceným baseballistou a své peníze si zaslouží.

Sox Spring – Rusney Castillo from Billie Weiss on Vimeo.

Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..