ČeskoMB

1. liga: Po dvou kolech vede Klasik. Technika drží střed tabulky

Druhá nejvyšší česká baseballová liga má za sebou dva víkendy a po nich vypadá pohled na tabulku velmi překvapivě. Soutěž vede Frýdek-Místek, který zatím neprohrál. Na opačném konci tabulky najdeme SaBaT a Skokany.

Klasik vstoupil do nové sezóny velmi dobře, když dokázal vyhrát ve všech čtyřech odehraných utkáních. V prvním kole dvakrát vyzrál na nováčka z Kladna, aby pak následně ve dvou těsných duelech přehrál o bod pražský SaBaT. Frýdku-Místku do karet hráli dva faktory. Tuto sezónu mu dopřál los v prvních čtyřech kolech výhodu domácího prostředí. A až na první duel se SaBaTem mu také velmi dobře fungují nadhazovači. Na severu Moravy také vylepšili jednu ze slabin loňských let, když jsou aktuálně druzí v pálkařském průměru všech týmů soutěže.

„Máme dvě výhry, takže jsme spokojeni. Bylo tam ale i docela dost chyb, takže i negativní chvíle. Dnes nás nepodrželo zejména vnější pole, když udělalo moc laciných chyb. Takže se z toho musíme poučit a musíme na tom zapracovat, aby se nám to příště nestalo. Všichni čtyři nadhazovači odvedli famózní výkony a drželi nás v zápase. Takže jsme spokojeni,“ řekl po zápase se SaBaTem trenér Klasiku Jakub Kaplan.

Skokani na chvostu

Na opačném konci tabulky se nacházejí Skokani, kteří v úvodu sezóny vyhráli pouze jeden zápas. Výhra přišla až na čtvrtý pokus, když Hanáci zdolali doma Jablonec 8-4. Skokani se zatím trápí jak na pálce, tak také na nadhozu, když jsou v obou těchto činnostech nejhorší v lize. „V prvním zápase jsme bohužel nechali soupeře odskočit ve dvou směnách po čtyřech bodech, kdy se nám to pak těžce dotahovalo. Druhý zápas jsme ale již tahali za delší konec. Co je pozitivní oproti minulému víkendu je výrazný progres na pálce, nadhazovači také odvedli dobrý výkon. Určitě se máme od čeho odpíchnout do dalších zápasů,“ řekl po dvojzápase olomoucky Michal Kohout pro klubový web.

Psali jsme...  EXL: Třebíč je první. Drama v Jundrově zvládli lépe Eagles

Technika se trápí v poli

Loňský extraligista Technika Brno zatím získal pouze 2 výhry ze čtyř duelů. Největší slabinou brněnského klubu se zdá být zatím obrana, která v čtyřech duelech vyprodukovala 25 chyb. Skoro jednou tolik, jako druhý nejhorší tým v této statistice Blansko (13). Pokud se v této činnosti mužstvo z Kraví Hory zlepší, tak je předpoklad, že by brněnští měli jít tabulkou nahoru. Jejich nadhoz má totiž aktuálně nejlepší týmové ERA z celé ligy.

Kladno není do počtu

Velmi potěšující zprávou jsou výkony nováčka soutěže Miners Kladno. To má sice jen jednu výhru, ale pokud jde o herní projev, tak mladý tým pod vedením Petra Barocha vůbec nezaostává. Pokud jde o agresivitu na metách, tak bychom nenašli po dvou kolech lepší tým. Miners totiž ukradli 33 met a jsou v této činnosti jednoznačně nejlepším celkem celé ligy. Vždyť například Skokani mají na svém kontě pouze 3 ukradené mety ve čtyř utkáních.

Připomínáme, že První liga se hraje stále systémem krátké základní části, kdy každý s každým hraje pouze dvakrát. Následně se týmy rozdělí na TOP6, která si to rozdá o dvě postupová místa do extraligové baráže. Zbylé dva týmy čeká Nadstavba o První ligu s dalšími zájemci, kteří by chtěli do této soutěže postoupit.

Tabulka

  W  L  %  GB  BA  Skóre 
Klasik Frýdek-Místek401.000037 : 26
Hippos Brno31.7501045 : 23
Olympia Blansko22.5002031 : 30
Blesk Jablonec22.5002031 : 31
Technika Brno22.5002031 : 34
SaBaT Praha13.2503037 : 37
Miners Kladno13.2503027 : 39
Skokani Olomouc13.2503019 : 38
Podpoř nás za cenu jedné kávy! Nebo si kup náš merch!
Become a patron at Patreon!

Ján Jabrocký

Czech and Slovak baseball journalist.

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..